Friday, November 20, 2015

FOG Biotech Sdn Bhd - Did you know? Tahukah anda?

Did you know, a grease trap (or interceptor) requires regular servicing?
Tahukah anda, perangkap minyak perlu diselenggara dan dijaga?

Many do know but there are others that do not too! This is very important! A grease trap/interceptor is not a maintenance free device! It requires regular clean-up similarly to your car engine as there will be build up of sludge and debris due to bad kitchen practice!

Ramai di dalam industri sudah mengetahui, tetapi terdapat juga mereka yang tidak! Ini adalah sangat penting kerana sebuah perangkap minyak bukan sebuah alat-"maintenance free". Ia perlu diselenggara dan dibersih seperti enjin kereta anda! Perangkap minyak akan terkumpul banyak sisa-sisa buangan serta mendakan disebabkan oleh amalan dapur yang tidak sihat!



We start off with the grease trap/interceptor's strainer. The strainer is the first part of the grease trap to stop all sort of debris from entering the main chamber. These debris comprises from rice, meat chunks, bones (fish, chicken etc), vegetables to even plastic/rubber gloves and large plastic bags! 

Kami mulakan dengan penapis perangkap minyak. Penapis adalah alat utama dan pertama untuk menhentikan sisa-sisa makanan daripada memasuki kamar utama perangkap minyak. Bukan sahaja anda akan menjumpai sisa makanan seperti nasi, daging, tulang (ikan, ayam dsb), ataupun sayur, terdapat juga sarung tangan plastik/getah dan beg plastik!

Note: These items (plastic bags, gloves, straws) found inside grease traps is very concerning! It may cause blockages in the pipeline and causes backflow. It may not affect the specific outlet, but it may affect others that is sharing the same pipeline!

Nota: Sisa-sisa (beg plastik, sarung tangan, straw) yang dijumpai dalam perangkap minyak sangatlah membimbangkan! Ia boleh menyebabkan paip tersumbat dan menyebabkan air kotor melimpah balik ke dapur anda! Ia juga boleh menyebabkan air kotor melimpak ke kedai-kedai lain yang berkongsi satu paip bersama anda!

How often to clean the strainer? It actually depends from one location to another. Let's take an example of an FnB Outlet that has grease interceptors located under 2 seperation sinks. One sink, Grease Trap A(GT-a) is frequently use and had many food debris as for the second sink,Grease Trap B(GT-b) is used to rinse off kitchen utensils. It all depends on the staff's observation!

GT-a's strainer will be filled faster due to the higher usage at the sink it's located. The staff may require to dispose the debris as frequent as every 2 hours or 1 hour in comparison to GT-b's.

Anda bertanya "Berapa kerap untuk membersihkan penapis itu?" Tiada jawapan yang tepat kerana kegunaan perangkap minyak adalah berlainan dari satu lokasi ke lokasi lain. Contohnya, jika sebuah kedai FnB mempunyai 2 perangkap minyak, Perangkap Minyak A dan B (GT-a dan GT-B). Di GT-a, dimana terdapatnya banyak sisa makanan kerana digunakan oleh staf penyediaan makanan mentah, penapis di GT-a perlu dibersihkan sekerap 2 jam sekali ataupun sejam sekali. Penapis minyak ini perlu diperhatikan oleh pihak pengendali dapur!

If the strainer is overlooked, the debris will begin to overflow into the main grease trap/interceptor's chamber. These debris will then mix along with the existing sludge and causing a build up of mass. Building up a huge mass causes the grease trap/interceptor to hold less water causing it to over flow out the grease trap/interceptor and causing the kitchen floor to be oily and foul odor will spread around the kitchen! This is a very serious hazard!

Jika penapis tidak dipantau, sisa-sisa akan mula melimpak ke dalam kamar utama perangkap minyak. Sisa-sisa ini akan bercampur dan membina jumlah mendakan di bahagian bawah kamar perangkap minyak. Terbinanya mendakan yang besar boleh menyebabkan air yang berminyak dan berbau melimpah keluar ke ruangan dapur. Ini adalah sangat merbahaya kepada staf dan sesiapa yang berada di dalam dapur!

Debris overflowing into the main chamber can also cause it to flow out the outlet pipe. This would also cause blockages down the pipe. It also causes less cleaner water to flow out too carrying fatty, oily and greasy water out the pipe. Fat, oil and grease will then build up around the pipes! We all know what will happen if we let this continue don't we?

Sisa-sisa yang memasuki kamar perangkap minyak juga boleh dibawa arus air memasuki paip keluar. Ini boleh menyebabkan paip tersumbat! Air yang dibawa keluar juga kurang bersih dan membawa sisa-sisa lemak, minyak dan gris yang boleh melekat di dinding paip. Anda pasti tahu apa terjadi jika amalan tidak sihat ini diteruskan, bukan?

Now we look into the main chamber of a grease trap/interceptor. The main chamber's function is to slow down the flow of water and to allow the fat, oil and grease to separate from the water. It also allows smaller solids that pass through the strainer to settle down at the bottom of the chamber.

Mari kami lihat apa yang perlu diselenggara di kamar utama perangkap minyak. Fungsi utama di kamar utama adalah untuk memperlahankan aliran air untuk memastikan pemisahan lemak, minyak dan gris daripada air. Ia juga membolehkan sisa-sisa yang lebih kecil daripada lubang penapis untuk mendap bersama mendapan lain di bahagian bawah kamar utama.

There is also the floating fat, oil and grease. These FOGs will eventually solidify. They may seem like an innocently thin layer of fat but when these builds up, it can be as 1" thick. The thick FOGs will increase in density and choke the water flowing through the grease trap/interceptor.

Di kamar utama perangkap minyak, terdapat juga lapisan lemak, minyak dan gris yang terapung. Sisa-sisa ini akan mula memejal. Pada awalnya, ia kelihatan seperti lapisan nipis minyak yang tidak berbahaya. Tapi jika dibiarkan, lapisan ini akan mula menebal dan ia boleh mencapai ketebalan 1" ataupun lebih! Lapisan ini akan mula memejal dan boleh menyebabkan limpahan!

This is where regular servicing is required. This may be done every fortnight by either the staff or a hired contractor. A hired contract will empty out the grease trap/interceptor entirely and dispose of the sludge. This in turn will allow the grease trap to perform at 100% efficiency after servicing. Do not forget, strainer cleaning is still required even there is a hired contractor! 

Disinilah penyelengaraan kerap diperlukan. Penyelengaraan boleh dilakukan setiap dua minggu ataupun lebih kerap. Penyelengaraan boleh dilakukan oleh staf sendiri ataupun mengupah kontraktor luar untuk membersihkan perangkap minyak secara keseluruhan. Dengan ini, perangkap minyak boleh kembali kepada kecekapan 100%. Jangan lupa untuk membersihkan penapis walaupun anda telah mengupah kontrak luar!

Alternatively, you may try also the FOG Eliminator GT to reduce the fat, oil & grease build up! Click here to find out more!

Terdapat alternatif lain untuk mengurangkan lapisan lemak, minyak dan gris. Anda boleh mencuba FOG Eliminator GT! Klik disini untuk lebih mengetahui!

A clean and efficient grease trap will ensure a healthy and problem free business! Never forget to clean and maintain the grease trap!

Sebuah perangkap minyak yang bersih dan cekap akan memastikan sebuah bisnes yang sihat! Janganlah anda lupa untuk membersihkan dan menyelengara perangkap minyak anda!

No comments:

Post a Comment